
Vücut Kitle Endeksi Nedir?
Vücut Kitle Endeksi (BMI) kişinin kilosunun vücut uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. İdeal kilonun hesaplanması için kullanılan bu yöntemle kişinin vücut ağırlığının boyuna göre normal olup olmadığının anlaşılmasını sağlar.
Özellikle fazla kilolu insanların vücut kitle indeksi ölçümleri obez olup olmadıklarını öğrenmek için faydalı bir yöntemdir. Çıkan sonuca referans aralıklarına göre kişinin obezite ile olan bağlantısı hakkında yorum yapılıp tedavi yöntemi belirlenebilir.
Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut Kitle İndeksi kişinin ideal kilosunu bulmaya yardımcı olur.
Bunun için basitçe kilonuzu boyunuzun karesine bölerek vücut kitle endeksi değerinizi bulmuş olursunuz.
Vücut Kitle İndeksi Değeri Ne Anlama Gelir?
Vücut kitle endeksi hesaplanmasının ardından BMI cinsinden elde edilen değer şu şekilde yorumlanır:
- 0 – 18,4 BMI: Zayıf.
- 18.5 – 24.9 BMI: Normal.
- 25 – 29.9 BMI: Fazla Kilolu.
- 30 – 34.9 BMI: Şişman. Birinci derece obez olarak değerlendirilen bu kişilerin ileride sağlık sorunları yaşamaması için diyetisyen eşliğinde kilo vermesi önerilir.
- 35 – 44.9 BMI: Şişman. İkinci derece obez olarak değerlendirilen bu kişilerde kalp ve damar hastalıkları gibi hayati risk taşıyan hastalıkların gelişmesi muhtemeldir. Kişinin kilo vermesi için sağlığı açısından büyük önem taşır.
- 45+ BMI: Aşırı Şişman. Morbid obez. Üçüncü derece obez olarak değerlendirilen bu kişiler obeziteyle beraber diyabet, tansiyon, kalp damar hastalıkları gibi hayati önem taşıyan yas hastalıklarla mücadele eder. Hekim ve diyetisyen eşliğinde kilo vermesi önerilir.
Obezite Kaderiniz Olmasın!
Obezite ve Diyabet Cerrahisi uygun hastaya, tecrübeli ekiplerle uygulandığında çok başarılı sonuçlar veren bir tedavi türüdür. Cerrahi müdahale ile obezitenin beraberinde getirdiği pek çok sağlık sorunundan kurtulmak mümkün. Obezite ile savaşta elimizdeki en büyük güç cerrahi müdahale.
