fbpx

Diyabet Cerrahisi

Tip2 Şeker hastalığı olan bireylerin günümüzdeki en efektif tedavi yöntemi diyabet cerrahisidir. Obez ve özellikle morbid obez olan kişilerde şeker hastalığı görülme oranı %25’in üzerindedir. Diyabet Cerrahisi uygulanan tip2 diyabet hastalarının yaklaşık %80’i hiç ilaç ya da insülin kullanmayacak şekilde tedavi olabiliyorlar. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), diyabet hastası olup Vücut Kitle İndeksi (BMI) >35 olan ve BMI 30 -35 olup şeker hastalığı mevcut ilaçlar ile kontrol altına alınamayan hastalara bariatrik cerrahi – diyabet cerrahisi önermektedir.

Diyabet Nedir?

Diyabet – şeker hastalığı,  pankreasın yeteri miktarda insülin hormonu üretememesi ya da ürettiği insülin hormonunu etkili bir şekilde kullanamaması sonunda gelişen bir hastalıktır. Buna bağlı olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.

Farklı türevleri bulunan diyabet hastalığı, ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahip olmakla birlikte her 6 saniyede 1 birey diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Operasyon Öncesi Hazırlık

  • Kan Testleri
  • Tüm Abdomen USG – Ultrason
  • Akciğer PA
  • EKG – Kalp Ritim
  • Kardiyoloji Muayenesi
  • Dahiliye Muayenesi
  • Göğüs Hastalıkları Muayenesi
  • Gastroskopi

Diyabet Tedavi Edilebilir Mi?

Evet. Tedavi edilebilir. Ama diyabet tek bir hastalık değil. Tip 1 ve tip2 olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 diyabet genellikle çocukluk çağında başlayan ve vücudun insülin üretememesi nedeniyle görülen diyabet şekliyken, tip2 diyabet genellikle orta yaşlarda başlayıp, vücut insülin üretse dahi hücrelerde bu insüline direnç geliştiği için kan şekerinin yükselmesiyle seyreden bir hastalıktır. Tip1 diyabetin ameliyat ile çözülmesi mümkün değil iken tip2 diyabet, uygun hastaya yapıldığında ameliyat ile iyileştirilebilir.

Diyabet Cerrahisi İçin Hangi Hastalar Uygundur?

Tip2 diyabette sorun vücut insülin üretebildiği halde hücrelerdeki direnç nedeniyle bu insülin kullanılamaz. İnsülin, kan şekerini kullanabilmesi için hücrenin içine sokan taşıyıcı hormondur. Kan şekeri hücreye giremediği için kanda şeker yüksek olduğu halde hücre beyne sinyal göndererek sürekli şeker ister. Hastada doğal olarak durdurulamaz, sürekli yeme isteği oluşur. Ama hasta yemek yese de kan şekeri yükseldiği halde şeker hücre içine giremediği için aç hissetmeye devam eder. Kullanılmayan şeker vücutta yağ olarak depolanır. Depolanan yağ insülin direncini arttırır ve bir kısır döngü oluşur. Hasta kilo aldıkça insülin direnci artar, insülin direnci arttıkça kan şekeri yükselir, kan şekeri yükseldikçe kilo alır. Biz ameliyat ile hastanın girdiği bu kısır döngüyü kırabiliyoruz. Zaman geçtikçe pankreas bezinde bulunan hücreler tarafından üretilen insülin yavaş yavaş azalmaya başlar. Çünkü pankreas bezi de yıllar geçtikçe zarar görmeye başlar. Biz tip2 diyabet hastasını ne kadar erken yakalarsak (yani henüz hastanın pankreası zarar görmeden insülin üretebiliyorken) o kadar başarılı sonuç alabiliyoruz. Bunu da ameliyat öncesinde yaptığımız birkaç test ile öğrenebiliyoruz. Eğer hasta halen insülin üretebiliyorsa ameliyattan sonra hiçbir şeker ilacına ya da insülin tedavisine gerek kalmadan hayatına devam edebiliyor.

Diyabet – Şeker Hastalığında Ameliyat Süreci Nasıl İlerliyor?

Öncelikle hastanın tip2 diyabet hastası olduğundan ve halen insülin üretebiliyor olduğundan emin olmamız gerekiyor. Ameliyat kararı vermeden önce hastanın ameliyata engel bir ciddi hastalığı olmadığından emin olmak için yaptığımız testler ile bu testler ile birlikte yapıyoruz. Yani her hastayı detaylı bir incelemeden geçiriyoruz. Ameliyatı laparoskopik yöntem ile yani kamera yardımı ile kapalı olarak (safra kesesi ameliyatında olduğu gibi) gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 1 saat kadar ameliyat sürüyor. Ameliyat sonrasında kendi odasına çıkabiliyor . Genellikle yoğun bakıma ihtiyaç kalmıyor. Bir iki gün sonra yemeğini yiyebiliyor, üç dört gün sonra ise evine gidip yavaş yavaş normal hayatına dönebiliyor.

Diyabet – Şeker Hastalığı Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Ameliyat birbirini tamamlayan iki aşamadan oluşuyor. İlkinde mideyi küçültüyoruz. Böylece hastanın daha az yemek yemesini sağlıyoruz. Üstelik midenin çıkardığımız kısmından salgılanan grelin ismi verilen açlık hormonu miktarını da azalttığımız için iştahını da azaltmış oluyoruz. Hemen devamında ince bağırsakların yaklaşık yarısını işaretleyip küçülttüğümüz mideye bağlıyoruz. Bu sayede yediğimiz gıdalar ince bağırsağın alt kısımlarına daha hızlı geçiyor. Bu sayede insülin direnci yenilip hastanın kan şekerinin normale gelmesi sağlanıyor. Hasta ameliyat sonrasında hem kilo verip obezite probleminden kurtuluyor hem de diyabeti iyileşiyor. Hem mide küçüldüğü için tüp mide ameliyatı hem de bağırsakların bir kısmı bypass edildiği için iki ameliyatı birleştirdiğimiz bu ameliyata kombine cerrahi ismini veriyoruz.

Diyabet Ameliyatının Bir Tehlikesi Var Mı?

Her ameliyatın tehlikesi vardır. Biz doktorlar bir tedaviyi planlarken bu özellikle ameliyat ise hastaya ameliyatın vereceği şeylerin risklerinden çok daha fazla olduğundan emin olmak isteriz. Safra kesesi ameliyatında da bu böyledir, apandisit ameliyatında da bu böyledir, diyabet ameliyatında da bu böyledir. Eğer bir insan apandisit olmuş ise evet o ameliyatında tehlikesi vardır, ama ameliyat olmamanın tehlikesi çok çok daha fazladır. Eğer bir diyabet hastası da kan şekerleri regüle olmuyorsa diyabete bağlı oluşacak böbrek hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, göz problemleri, iyileşmeyen diyabetik ayak yaraları, buna bağlı uzuv kayıpları düşünüldüğünde ameliyatın oluşturduğu risk hastalığın kendisinden çok daha düşüktür.

Diyabet Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ameliyat sonrası 4 saat sonra hastalarımız yürümeye başlıyor. Bir gün sonra sulu gıda alabiliyor. Sonrasında aşama aşama daha koyu yemeklere geçebiliyor. Bu süreci hasta, genel cerrah ve diyetisyen birlikte çalışarak yönetiyor. Tabi ki ameliyat sonrası kontrollerin düzenli yapılması ve gerektiği takdirde vitamin mineral desteğinin verilmesi önemli. Doktor ve hastası arasındaki bağ hiçbir zaman kopmamalı.

Diyabet – Şeker Hastalığı Ameliyatı Fiyatları

Diyabet – şeker hastalığı ameliyatı fiyatları farklı fiyat aralıklarında olabilir. Ayrıca, doktorunuzun uzmanlığı ve tedavi merkezinin kalitesi de fiyatı etkileyebilir. Tedavi öncesinde, doktorunuzla görüşerek Diyabet – şeker hastalığı fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.