fbpx

Bariatrik cerrahideki temel amaç sağlıklı ve kısa sürede ideal kilonuza ulaşmaktır. Beslenmenin temel amaçları ise günlük enerji ve besin ihtiyaçlarının karşılanması, doku iyileşmesini desteklemek, vücut ağırlığı kaybının sürekli ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesidir. Bu süreçte eski beslenme düzeninize oranla çok daha düşük kalorili besleneceğiniz için ihtiyaçlarınızı karşılayan ve size özel hazırlanmış listeleri uygulamanız gerekmektedir. Bariatrik cerrahi sonrasında beslenme 4 temel aşamadan oluşmaktadır.

1. Aşama Berrak Sıvı Diyeti

Ameliyat sonrası bağırsak hareketlerinin sağlanabilmesi için saat başı hastaya 120-180 mL berrak sıvıların verildiği evredir. Hastanın her 15-20 dakikada bir yudum alması istenmektedir. Tüketilen sıvıların toplamının günlük en az 1.5 litreyi bulması amaçlanmalıdır. Sindirime gerek duymayan, vücut ısısına yakın sıvılar verilmelidir. Laktozsuz süt, et ve kemik suları ve bunlarla hazırlanmış çorbalar, protein shake, sulandırılmış meyve suları bu diyeti uygularken tercih edebileceğiniz alternatiflerdir.

2. Aşama Püre Diyeti

Besinler sıvı ya da yarı akışkan olarak hazırlanır. Tüketilmesi planlanan ürünlerin patates püresi kıvamına getirilmesi gerekmektedir. Bu aşamada yudumlar arası 15-20 dakika beklemenize gerek yoktur. Bundan sonra uzun süre uygulamanız gerek katı sıvı ayrımına bu aşamada başlanır. Yemeklerden 30 dakika önce veya sonra su dahi hiçbir sıvı tüketilmemelidir.  Yemek süresi olabildiğince uzatılmalı, yemek sırasında küçük tabak ve kaşıklar kullanılmalıdır. Yumurta (omlet şeklinde), kırmızı et (kıyma), süzme peynir, tavuk, balık buğulama, taze sıkılmış meyve suları, yağsız süt, ayran püre diyeti sürecinde tüketilebilir.

3. Aşama Yumuşak Katı Gıda Diyeti

Yumuşak diyet normal katı diyete geçişte bir basamak olarak kullanılmaktadır. Yumuşak ve yarı-katı gıdaları rahatlıkla tolere edebilirsiniz. Öğünlerde öncelikle protein içeren gıdalara odaklanın, yağ ve şeker oranı yüksek ve sindirimi zor olan yiyeceklerden kaçının. Bu dönemde de pürede olduğu gibi uymanız gereken ana kural yemeklerden 30 dakika önce ve yemeklerden 30 dakika sonrasına kadar katı gıdalar ile birlikte sıvı/su tüketmemelisiniz. Pişmiş sebzeler, meyve, az yağlı süt, ayran, kefir, şekersiz az yağlı yoğurt, ızgara veya haşlama et, tavuk, ızgara veya fırında balık tüketilebilir.

4. Aşama Normal Diyete Geçiş

Beslenmenizin çeşitlenmeye başladığı bu diyet aşamasında yüksek yağ ve karbonhidrat içeren besinleri tüketmemeye özen göstermelisiniz (tatlı, kuruyemiş gibi). Öğünlerde önceliğiniz yüksek ve kaliteli protein içeriğine sahip besinler olmalıdır. En az 3 ana 1 ara öğün olacak şekilde 4-6 öğün beslenebilirsiniz. Öğünlerin protein, karbonhidrat ve yağ içerikleri diyetisyeniniz tarafından dengeli dağıtılmalıdır. Öğün atlamamak ve porsiyonlara dikkat etmek normal beslenmeye geçişte oldukça önemlidir.